Ervaringen

In de zomer 2010 gaf mijn therapeute mij de folder van De Eikenboom. Al anderhalf jaar had ik last van psychosomatische klachten, extreme vermoeidheid, maag- en darmklachten en eigenlijk was alles me veel. Natuurlijk waren er medische onderzoeken geweest, maar daar was niets uitgekomen. Een half jaar daarvoor had mijn therapeute de mogelijkheid van de Eikenboom ook al eens geopperd, maar dat zag ik helemaal niet zitten. Een half jaar later ook eigenlijk nog niet maar ik had het gevoel dat ik met mijn rug tegen de muur stond: ik lag veel op bed, wilde wel dingen doen, maar had nergens energie voor en er zat weinig tot geen vooruitgang in de therapie. En dus stemde ik toen in met een ‘second opinion’. Gedurende het testtraject ben ik steeds meer gaan inzien en gaan hopen dat behandeling daar mij misschien wel iets op zou kunnen leveren en ik was dan ook blij toen ik toegelaten werd tot de behandeling.
Lees meer >>


Als 17-jarige vrouw verloor ik plots van de ene dag op de andere dag de controle op mijn lichaam, en daarbij de controle op mijn leven. Mijn benen stopten met functioneren, ik had convulsies in mijn schouder en buik, en mijn energie nam zo drastisch af dat normaal participeren absoluut niet meer ging. In combinatie met een traumatisch verleden, een gebrek aan coping skills en een hoge drang naar perfectie ging het bergafwaarts. Ik raakte nog zwaarder depressief, ontwikkelde een hevige eetstoornis en mijn conversiestoornis nam alsmaar verder toe. Het leven werd uitzichtloos, terwijl ik leeftijdsgenoten en goede vrienden zag floreren als beginnende studenten aan de universiteit en hen langzaam uit het zicht verloor.
Ik wilde zo niet verder. Ik kon zo niet verder. Ik zat volledig afhankelijk thuis, allerlei behandelingen te proberen zonder dat iemand mij echt verder kon helpen of ook maar enigszins perspectief kon bieden. Uiteindelijk werd ik via een kennis op de Eikenboom gewezen en toen ik op internet over de kliniek las, voelde het alsof dit de enige plek was waar ze me zouden kunnen helpen.
Lees meer >>


Het breekt mijn hart om te horen dat er zo wordt bezuinigd op de ‘misschien wel juist meest kwetsbare zorg die er is’ namelijk de specialistische GGZ. Ik heb te horen gekregen dat de afdeling Psychosomatiek Eikenboom (onderdeel van Altrecht) deze zomer al de helft van haar bedden moet schrappen, ik vind het ronduit schandalig.. Ik ben een jonge vrouw van 30 jaar en ben zelf in de kliniek opgenomen geweest. Ik weet dus uit eigen ervaring hoe belangrijk deze zorg is voor mensen.
Lees meer >>


In 2015 ben ik doorgestuurd door het revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven om te kijken of ze me in Zeist konden helpen. Ik was ten einde raad omdat ik uitvalsverschijnselen had en zoveel pijn had dat ik ontzettend veel angstaanvallen had en in een depressie zat. Ik had mijn complete gevoel uitgeschakeld en voelde alleen nog maar pijn. Voor de rest was ik helemaal afgevlakt. Compleet afhankelijk van mijn ouders zag ik geen toekomst meer omdat een leven met pijn als je rond de 25 jaar bent en geen vooruitzichten hebt, geen fijn perspectief is. Zeist heeft mijn leven compleet verandert.
Lees meer >>


Ik heb vernomen dat er sprake is van inkrimping Specialistische Zorg van oa De Eikenboom te Zeist. 6 jaar geleden heb ik deze zorg mogen ontvangen en ik ben daar nog steeds erg dankbaar voor en wil daarom laten weten waarom dit zou moeten blijven bestaan zonder mijn persoonlijke verhaal te moeten delen overigens! Na jaren van shoppen naar specialisten, therapieën, medicatie, ellende met het UWV enz enz kwam ik in aanmerking voor opname bij de Eikenboom.
Lees meer >>


Op 12 juli 2014 heb ik mijn eerste conversie aanval gehad. Na vele onderzoeken en bezoek aan diverse doktoren heeft de huisarts mij een verwijzing naar de Hoogstraten in Utrecht gegeven. Zij hebben mij doorverwezen naar de Altrecht in Zeist. Het eerste gesprek was in Woerden en daarna heeft alles plaatsgevonden in Zeist en Den Dolder.
Lees meer >>


Als oud cliënt heb ik met verbazing vernomen dat is voorgenomen om 50% van de bedden te sluiten bij Altrecht Psychosomatiek Eikenboom. Wat mij betreft is dit een onbegrijpelijk voornemen. De Eikenboom is een zeer bekwame en noodzakelijke afdeling. In Nederland is dit de enige plek en afdeling waar deze gespecialiseerde klinische behandeling mogelijk is. Cliënten uit alle hoeken van Nederland worden op deze afdeling behandeld. Al jaren bestaat er een wachtlijst. Een wachtlijst die de laatste jaren alleen maar is gaan groeien. Steeds meer wordt er bekend over psychosomatische klachten en cliënten zien een behandeling bij de Eikenboom vaak als een laatste redmiddel. Dat gold voor mij precies zo. Het is een succesvol redmiddel. De behandeling, zowel klinisch als ambulant biedt handvaten waar een cliënt de rest van zijn leven profijt van heeft.
Lees meer >>


Wat Psychosomatiek Eikenboom voor mij heeft betekent is eigenlijk niet in woorden uit te drukken. Toch zal ik proberen om duidelijk te maken hoe onvoorstelbaar veel ze voor mij betekend hebben en nog steeds betekenen. 21 Mei 2018 mocht ik beginnen aan de behandeling bij Psychosomatiek Eikenboom vanwege uitval door FNS. die dag was voor mij het begin van een achteraf bezien, loodzwaar traject.
Lees meer >>


Onlangs hoorde ik dat dat er drastisch bezuinigd wordt bij de specialische GGz, waaronder ook De Eikenboom. Zo’n 5,5 jaar geleden heb ik daar een traject doorlopen wat mij enorm veel heeft opgeleverd, veel inzichten maar ook handige en praktische tips. Ook de naaste familie wordt erbij betrokken wat door hen ook erg positief ervaren is. Ik weet daar er grote wachtlijsten zijn en zeker in de periode na Corona zitten veel mensen te wachten op deze goede zorg en daarom lijkt mij het een heel slecht plan dat daar zo op bezuinigd wordt. Ik hoorde al dat de helft van de bedden gesloten zijn. Kortom, NIET DOEN ! Laat deze waardevolle zorg doorgaan.

Met vriendelijke groet,
MH, Veldhoven, 61


Wat een schrik…de Eikenboom moet deze zomer de helft van haar bedden wegdoen?
Van dit bericht moet ik echt even slikken. Psychosomatische kliniek Eikenboom van Altrecht, als ik daar niet was geweest voor behandeling van mijn psychosomatische problemen kan ik je wel vertellen dat ik niet meer had willen leven.
Lees meer >>